Przepis na kruche ciasteczka z pistacjami...
Mam wielką słabość do kruchych, maślanych ciasteczek. Te są naprawdę łatwe w przygotowaniu (nie ubrudziłam nawet miksera:), do tego nie trzeba ich nawet wykrawać. Wystarczy ciasto uformować na kształt … wałka, bagietki, kiełbaski? :) , następnie schłodzić i pokroić na plasterki, które od razu mają kształt ciasteczek.
Ponieważ musimy pokroić pełne orzechów schłodzone ciasto na krążki, warto pistacje i migdały zalać ciepłą wodą i odstawić na kwadrans, przed dodaniem do ciasta. Dzięki temu wszystkie składniki będą odpowiednio miękkie.
Oczywiście, do przepisu wykorzystujemy pistacje niesolone, ale z powodzeniem zastąpić je można całymi migdałami, orzechami włoskimi czy laskowymi.
Ciasteczka nie są zbyt słodkie, postanowiłam podać je dodatkowo polane odrobiną gorzkiej czekolady. W takim zestawieniu są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy :)
Orzechy namocz przez kwadrans (do 30 minut) w ciepłej wodzie, po czym dokładnie osusz.
Masło utrzyj z cukrem na gładką masę (może być mikserem lub silikonową łopatką). Dodaj jajko, sól i mąkę. Połącz.
Dodaj orzechy i uformuj ciasto w kulę.
Przełóż ciasto na spory kawałek folii spożywczej i uformuj na kształt „bagietki” o średnicy ok. 8 cm. Szczelnie owiń ciasto folią i włóż do lodówki na min. 1 godzinę.
Po tym czasie, gdy ciasto będzie twarde, wyjmij je z folii i pokrój na plastry o szerokości ok. cm (to będzie grubość naszych ciasteczek).
Krążki ciasta ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz do lekkiego zarumieniania przez ok. 12 minut.
Ostudzone ciasteczka możesz opcjonalnie ozdobić paseczkami z roztopionej czekolady i posypać posiekanymi orzeszkami.
Dodaj komentarz